Raapwerk
Scheve muren of oneffen plafonds, het komt helaas vaker voor dan je wilt. De kans is groot dat jij ook wat scheve muren in je woning hebt staan, zeker als dit een wat ouder huis is. Dit is natuurlijk verre van ideaal en het kan ervoor zorgen dat je je niet helemaal thuis voelt in je eigen woning. Daarom is het vaak slim om deze scheve wanden en plafonds te laten rapen. Door middel van raapwerk kan een stukadoor ervoor zorgen dat jouw woning er weer helemaal mooi bij komt te liggen. Op die manier kun jij zo snel mogelijk weer optimaal genieten van je woning en je mooie rechte muren en plafonds.
Verschil tussen raapwerk en pleisterwerk
Het zou kunnen dat je je nu afvraagt wat dan eigenlijk het verschil is tussen pleisterwerk en raapwerk. Bij beide wordt er dus een gipslaag op je muren of plafonds aangebracht. Het verschil zit hem echter in de dikte. Je spreekt van pleisterwerk als je ongeveer 1 tot 6 millimeter aan gips op je muren en plafonds laat aanbrengen. Vanaf 7 millimeter tot 50 millimeter geldt dat je van raapwerk spreekt. Als je dus echt scheve muren hebt en je dit graag wilt laten oplossen, dan zul je vaak een stucadoor in moeten schakelen voor raapwerk.
Wat voor soorten raapwerk zijn er?
Zoals met vrijwel elk soort stucwerk, geldt dat er ook bij raapwerk zeker wat te kiezen valt. Gelukkig is de keuze bij raapwerk redelijk beperkt, waardoor je eigenlijk altijd de juiste keuze kunt maken. Allereerst heb je gipsgebonden raapwerk. Dit is raapwerk op basis van gips. Dit wordt in de meeste kamers van je woning gebruikt, maar is niet goed bestand tegen water en vocht. De andere optie die je hebt is cementgebonden raapwerk. Dit kan wel erg goed tegen water en vocht en wordt dus ook gebruikt op plekken waar het in aanraking kan komen met nattigheid. Dit zijn dan dus vaak de badkamer en de keuken. Hierdoor kun je dus nog steeds je muren en plafonds mooi recht laten maken, ook als dat geldt voor je badkamer of keuken.
Voordelen van raapwerk
Naast het feit dat scheve muren gewoon erg storend kunnen zijn en raapwerk dat op kan lossen, heeft raapwerk ook nog wat andere voordelen:
Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het feit dat dit stucwerk brandvertragend werkt. Als je dus een stucadoor hebt ingehuurd om raapwerk te verrichten, kan dat ervoor zorgen dat je woning minder beschadigd raakt, omdat de brandweer meer tijd heeft om te blussen.
Verder kun je raapwerk ook gebruiken om rondingen in je woning aan te laten brengen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij open haarden, zodat deze nog meer aandacht krijgen.
Verder is het dus mogelijk om raapwerk te laten verrichten wat bestand is tegen water. Hierdoor kun je eigenlijk altijd aankloppen bij een stucadoor als je je muren of plafond recht zou willen laten maken.
Daarnaast is het ook geschikt voor buitenmuren. Het is dus geen probleem als je je buitenmuren zou willen laten rapen.