Vind een geschikte stukadoor voor jouw klus

Vind stucadoors in de regio en bespaar direct! op de kosten

Leemstuc

Misschien heb je wel eens van leemstuc gehoord. Leem is namelijk een natuurlijk product dat je ook in Nederland kunt vinden. Het is een mengsel van klei, zand en silt en kan voor veel verschillende zaken gebruikt worden. Een van de plekken waar leemstuc veelvuldig gebruikt wordt, is als je je wanden zou willen laten stucen. Er zijn natuurlijk veel soorten pleister en stucsel te gebruiken, maar misschien is leemstuc wel de beste optie voor jou. Zo komt er bij het maken van leemstuc maar weinig koolstofdioxide vrij en is dit bijvoorbeeld helemaal niet zo slecht voor het milieu.

Enkele voordelen van leemstuc

Natuurlijk zijn er nog meer voordelen van leemstuc te noemen. Zo wordt leemstuc door veel mensen erg mooi gevonden. Het kan er echt voor zorgen dat jouw woning er nog mooier en beter afgewerkt uitziet dan eerst. Nog wat voordelen staan hieronder op een rijtje:


  • Allereerst is leemstuc vochtregulerend. Dit houdt in dat leemstuc ervoor kan zorgen dat de relatieve vochtigheid in je woning altijd op hetzelfde niveau zal zitten. Al het teveel aan vocht wordt namelijk opgenomen en als je woning dan weer droog wordt, zal dit vocht weer vrijkomen.

  • Verder is leemstuc ook geluidsabsorberend. Je zult dus minder last hebben van geluiden van buiten, maar ook eventuele buren zullen minder last hebben van geluid dat jij zou maken.

  • Verder is leemstuc ook redelijk isolerend. In de zomer betekent dit dat het wat koeler blijft, terwijl het in de winter juist wat warmer zal blijven. Je hoeft dus ook minder geld te steken in het afkoelen of juist opwarmen van je woning.

Enkele nadelen van leemstuc

Helaas heeft leemstuc niet alleen maar voordelen. Anders zou vrijwel iedereen hier natuurlijk voor kiezen. Het kan best handig zijn om te weten wat misschien minder ideaal is aan leemstuc. Daarom staan hieronder een aantal nadelen onder elkaar:


  • Zo is het niet heel erg vochtbestendig. Het is dus niet aan te raden om je wanden met leemstuc te laten stucen als het daar vochtig kan worden. Je badkamer of keuken kan dus misschien beter een ander soort muurbekleding krijgen.

  • Leemstuc is relatief gemakkelijk te beschadigen. Hoewel het dus erg mooi kan zijn, kan het ook betrekkelijk snel beschadigen, waardoor je hele muur er misschien minder mooi uitziet.

  • Daarnaast is het ook niet heel gemakkelijk schoon te maken. Mocht je er een keer wat overheen morsen of het op een andere manier vies maken, dan moet je er snel bij zijn. Vaak krijg je het dan nog wel schoon. Als je echter te lang wacht, zul je dit er niet gemakkelijk meer uit krijgen.

Is leemstuc goed voor jou?

Er zijn dus flink wat voordelen, maar ook wat nadelen te bedenken. Het hangt er dus maar heel erg vanaf wat jij zoekt. Heb je het beetje extra geld over voor een stucadoor die jouw muren met leemstuc kan stucen, of ga je toch voor een ander soort stucsel? Bedenk altijd goed waar je naar zoekt en wat jouw wensen en eisen zijn. Dan kun je de juiste keuze maken.