Vind een geschikte stukadoor voor jouw klus

Vind stucadoors in de regio en bespaar direct! op de kosten

Droogtijd stucwerk

Waarschijnlijk weet je wel dat je altijd een tijdje moet wachten nadat je je muren hebt geverfd. Je moet het immers de tijd geven om te drogen, voordat je er weer tegenaan kunt stoten zonder dat je onder de verf komt te zitten. Bij stucwerk geldt precies hetzelfde. Ook daar is er sprake van een droogtijd voordat er weer verder gegaan kan worden. Het is alleen niet altijd even makkelijk om te bedenken hoe lang je dan zal moeten wachten. Ook heb je natuurlijk het liefst dat het zo snel mogelijk droogt. Je stucadoors kunnen dan namelijk zo snel mogelijk werken en jij kunt zo snel mogelijk genieten van je nieuw gestucte woning. Het kan dus zeker geen kwaad om een beetje wat te weten over de droogtijd van stucwerk.

Waarom moet stucwerk drogen?

Misschien vraag je je af waarom stucwerk überhaupt zou moeten drogen. Dit heeft alles te maken met het feit dat er in het stucwerk relatief veel water zit. Sommige soorten stucwerk gebruiken bijvoorbeeld tot wel 60% water. Al dit water moet natuurlijk eerst verdampt zijn, voordat het echt droog is en je dus iets met je muren en plafonds kunt gaan doen. Water verdampt echter niet heel snel en daarom kan het soms best wel eventjes duren voordat je stucwerk echt helemaal mooi gedroogd is.

Hoelang moet stucwerk drogen?

Dit hangt dus heel erg af van het specifieke stucwerk dat in jouw woning gebruikt wordt. Wel is het vaak zo dat stucwerk minder lang moet drogen als er dus minder water in zit. Ook is er een vuistregel bedacht voor hoe lang stucwerk gemiddeld moet drogen. Het heeft namelijk ook te maken met de dikte van de stuclaag die is aangebracht. De vuistregel luidt: 1 dag drogen voor 1 millimeter stucwerk. Mocht er dus 4 millimeter stucwerk zijn aangebracht, dan zul je gemiddeld 4 dagen moeten wachten voordat dit goed droog is. Naast het soort stucwerk, zul je dus ook rekening moeten houden met dikte van de stuclaag.

Waarom wil je stucwerk goed laten drogen?

Misschien heb je haast en kun je eigenlijk niet zo goed wachten. Toch is het wel echt aan te raden om je stucwerk de tijd te geven om te laten drogen. Hieronder staan enkele redenen op een rijtje:

  • Allereerst is het gewoon erg onhandig als je muren en plafonds nog niet droog zijn. Dit betekent namelijk dat je er de hele tijd voor moet zorgen dat je niet tegen je muren of plafonds aankomt. Als je dat wel doet zal er namelijk allemaal stucsel op je komen. Hetzelfde geldt voor je meubels. De kans is groot dat je deze tegen de muur aan wilt zetten. Dit kan echter pas als het stucwerk echt helemaal droog is.

  • Verder is het ook niet goed voor het stucwerk als je dit niet helemaal laat drogen. Het kan dan namelijk voorkomen dat er schimmels of scheuren in het eindresultaat te zien zijn. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en daarom wil je dit voorkomen.