Vind een geschikte stukadoor voor jouw klus

Vind stucadoors in de regio en bespaar direct! op de kosten

Betonrot repareren

Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar misschien ook niet. Betonrot is dan ook een beetje een gek woord. Je weet vast wel dat eten of natuurlijk materiaal kan gaan rotten, maar beton is geen van beide. Betonrot is dan ook niet precies hetzelfde als bijvoorbeeld het rotten van voedsel. Er wordt over het algemeen van betonrot gesproken als de wapening van het beton is aangetast door roest. Het komt er dus eigenlijk op neer dat betonrot een soort schade is die aan beton kan ontstaan.

Is betonrot gevaarlijk?

Je kunt betonrot laten repareren, dus misschien neem je dan automatisch aan dat betonrot gevaarlijk is. Hoewel het zo is dat je liever niet hebt dat er sprake is van betonrot, hoeft het geen groot probleem te zijn als dat wel zo is. Uiteraard kan het nooit kwaad om dit te laten repareren en hoe eerder je erbij bent, hoe minder schade er aan het beton is toegebracht. Aan de andere kant zijn er zeker ook wel situaties waarin betonrot echt wel gevaarlijk kan zijn. Betonrot laten repareren is dus niet altijd slechts een keuze.

Waar komt betonrot voor?

Je vraagt je misschien af waar je dan dus betonrot zou kunnen aantreffen. De kans is bijvoorbeeld vrij klein dat er sprake zal zijn van betonrot in een nieuwbouwwoning. Als je echter gaat kijken naar woningen die al wat ouder zijn en misschien zelfs het einde van hun levensduur naderen, dan zul je zien dat betonrot meer voorkomt dan je misschien dacht. Verder kan betonrot ook voorkomen in woningen die minder oud zijn, maar niet goed onderhouden worden. Betonconstructies die niet goed ontworpen of onderhouden zijn, hebben daarom ook vaak te kampen met betonrot.

Waarom zou je betonrot willen laten verwijderen?

De kans is dus aanwezig dat ook in jouw woning betonrot te vinden is. Dit is dan dus altijd handig om even te laten verwijderen. Hieronder staan een aantal redenen waarom je betonrot zou willen laten verwijderen:


  • Allereerst kan het dus erg gevaarlijk zijn. Beton is normaal gesproken namelijk ongelooflijk stevig, maar als er sprake is van betonrot, kan het gaan afbrokkelen. Dit verzwakt de betonconstructie, maar mensen kunnen zich ook bezeren aan dit afgebrokkelde puin.

  • Ook is het vaak helemaal niet zo mooi. Nu staat beton niet echt bekend om hoe mooi het al dan niet is, maar als er sprake is van betonrot zullen mensen het vaak nog een stuk minder mooi vinden. Dit kan ook een reden zijn om betonrot, maar weg te laten halen.

  • Verder geldt ook dat hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker het is om betonrot te laten verwijderen. 

Wat kost het laten repareren van betonrot?

Over het algemeen zal het zo zijn dat je per uur zult gaan betalen voor het laten repareren van betonrot. Het hangt er dan uiteraard enorm van af hoeveel schade het betonrot heeft aangericht. Je zult ongeveer moeten denken aan zo’n 35 tot 45 euro per uur als je betonrot zou willen laten repareren.